Lamballe is een historische kunststad, met straten en steegjes tegen de helling van de Colline Saint-Sauveur. Rondom de stad heeft de veeteelt zijn stempel op het landschap gedrukt en iets noordelijker ligt de Côte de Penthièvre. Lamballe zelf is bekend vanwege zijn ‘Haras national, een stoeterij. Absoluut authentiek!
Klik, doe inspiratie op en start…
Ontvang de nieuwsbrief over Bretagne!
Ontdekken Lamballe
In het historische centrum staan meer dan 30 oude vakwerkhuizen, die net als de voorname 18e-eeuwse herenhuizen getuigen van het rijke handelsverleden van de stad. Van de indrukwekkende kapittelkerk Notre-Dame loop je naar de Place du Martray, met zijn vakwerkhuizen. De gevels laten een grote verscheidenheid aan stijlen zien. Een van de mooiste is het Maison du Bourreau, daterend uit de 15e eeuw, met zijn bloedrode houtwerk. Het biedt onderdak aan het Musée Mathurin Méheut.
Beleef kunst en kunstnijverheid van dichtbij
Veel historische gebouwen zijn in gebruik als expositieruimte of als atelier voor verschillende ambachten. Pottenbakken en boetseren nemen een belangrijke plaats in. Ze zetten een oude traditie voort die kon ontstaan dankzij de klei uit de omgeving. Kijk rond en ontdek het werk van deze kunstenaars terwijl je de route volgt naar de stoeterij. In een deel van het gebouw is nu het museum Mathurin Méheut ondergebracht. Het is een passende omgeving voor deze zeer productieve kunstenaar. Zijn werk heeft een uitzonderlijke zeggingskracht en geeft een beeld van het leven in Bretagne rond 1900.
De Haras des Postiers
De nationale stoeterij ligt op een goed verzorgd en fraai beplant terrein van 6 hectaren. Traditie en toekomst van het paard staan hier centraal. Van deze stoeterij komt de Postier Breton, een stevig gebouwd paard dat ooit gefokt is als trekpaard voor de postkoets. De stoeterij dateert uit 1825 en is ondergebracht in een serie schitterende gebouwen met plaats voor bijna 400 hengsten. Tijdens een rondleiding krijg je onder meer de 12 stallen de zien, de smidse en de zadelkamer. Er zijn regelmatig activiteiten, demonstraties en exposities rondom alles wat met paarden te maken heeft.
Wist Je Dit?
Wie is die man?
Overal in Lamballe zie je ze, panelen met de karikatuur van Frederik de Grote van Pruisen. Zijn beeltenis werd graag als gevelteken gebruikt. Het verhaal dat erachter schuilt, voert je door de geschiedenis en brengt je in de tuin van de middeleeuwse kerk Saint-Jean.
Uitstapjes rondom natuur en cultuur
Vanzelfsprekend speelt het paard in deze tochtjes een hoofdrol. Ruiters maken vaak gebruik van de route Lamballe-Trégomar. Maar deze en vergelijkbare routes zijn ook geschikt voor wandelaars en fietsers. Ze voeren door dalen, langs landhuizen en langs het Château de la Touche, bieden gelegenheid om een kijkje te nemen bij rozen- of azaleatuin, gaan rond de Etang de la Ville Gaudu, steken dwars door La Lande des Potiers, waar de pottenbakkers hun klei vonden… Een andere route voert langs de wasplaatsen, waarvan er in Lamballe zo’n 90 te vinden zijn, allemaal in de buurt van de rivier de Gouessant. Weer een andere gaat naar de Col du Mont Bel-Air, 336 m hoog, die uitzicht geeft over de Baai van Saint-Brieuc. Wie graag buiten in de natuur is, kan hier volop genieten.