Heerlijk om deze vriendelijke oase aan te doen! De sereniteit van dit stukje land gelegen in de laatste bocht van een meander van de Aube, nodigt uit tot bezinning. Geen wonder dat de benedictijnen en de heilige Guénolé door deze plek zijn verleid! Het decor wordt bovendien vervolmaakt door de mediterraan aandoende vegetatie die zich uitstrekt van Châteaulin tot Landévennec.
Klik, doe inspiratie op en start…
Ontvang de nieuwsbrief over Bretagne!
Ontdekken Vallei van de Aulne maritime
In het Regionale Natuurpark Armorique slingert de toeristische route van de Aulne maritime (het gebied rondom de rivier van Port-Launay tot aan zee) door beboste heidevelden, over glooiende heuvels en langs bijzonder erfgoed. De autorit combineren met een wandeltocht biedt je de gelegenheid de verschillende landschappen te bewonderen, te slenteren door de dorpjes of een crêpe te proeven.
Onder alle dorpjes van de vallei die getuigen van de geschiedenis is Le Faou er één die je niet mag missen! Dit kleine karaktervolle stadje combineert mooie huizen uit de 16e eeuw met een kerk uit de Renaissance en een haven. Vlakbij het dorpje is de kerk van Rumengol gebouwd op de resten van een druïdisch altaar.
Tussen hemel, aarde en water
Aan de andere kant van de oever, op de punt van de baai van Brest, is Landévennec gelegen op een rotsachtige uitloper. Tussen de bomen strekt dit dorpje zich uit langs de voormalige abdij van de kerk uit de 17e eeuw, waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt over de slingerende rivier, het eiland Térénez en het romantische scheepsmuseum. Beschermd tegen de wind geniet Landévennec, een voorpost van het schiereiland Crozon, van een bijzonder mild klimaat.
Gezegend door de natuur
De heilige Guénolé koos dit paradijselijke oord uit om er omstreeks 485 het oudste Bretonse heiligdom te stichten. Van de gebouwen zijn nog prachtige overblijfselen te zien uit de 11e en 12e eeuw. Hoge muren, voeten van pilaren en sporen van het schip hebben de tijd en de Revolutie overleefd. Het Museum van de vroegere abdij, gelegen aan de rand van Landévennec, doet de geschiedenis van deze gedenkplaats herleven en besteedt in haar exposities en animaties ook aandacht aan de ontwikkeling van het huidige Bretagne.
In 1958 zorgden de benedictijnen ervoor dat de vreedzame sfeer van het voormalige klooster herleefde in het nieuwe klooster, dat 500 meter boven het oude klooster van natuursteen uit Logona gebouwd is. In alle rust voeren zij hier hun activiteiten uit, van het onderhoud van de boomgaard tot aan de ontvangst van bezoekers.
Een bijna mediterraanse vegetatie
In het park van de abdij worden je zintuigen tijdens het wandelen gestreeld door de zonovergoten geuren, onverwacht voor deze streek. In dit uitzonderlijke microklimaat groeien Lawson-cipressen en palm- en laurierbomen. Na een bocht in het pad zie je hier zelfs bloeiende vijgenbomen, mimosa’s en camelia’s.