Schepen in alle soorten en maten
Saint-Nazaire staat bekend om zijn scheepsbouwindustrie, die er in de 19e eeuw begon. In 1862 werd de haven een vertrek- en aankomstpunt voor de eerste trans-Atlantische overtochten van Frankrijk naar Zuid-Amerika. Saint-Nazaire werd dan ook hét centrum voor de bouw van oceaanwaardige schepen. The Queen Mary II werd hier in 2003 gebouwd. Om meer te leren over deze fascinerende industrie kun je naar Escal’Atlantic, waar je in 90 minuten de wereld rond kunt reizen aan boord van een levensgrote reconstructie van één van deze indrukwekkende schepen.
De 4e haven van Frankrijk
Saint-Nazaire is een onderdeel van de zelfstandige haven Atlantique, die 3 000 schepen per jaar ontvangt. Bij de drukke installaties wordt er continu geladen en gelost. De onderzeebootbasis, gelegen aan de ingang van de haven, heeft zich nieuwe doelen gesteld. Vanaf het dak van het fort heeft men een prachtig uitzicht over de haven. Een ideaal terras om van de zon te genieten! In de versterkte sluis dompelt de onderzeeër Espadon je een verdieping lager in de wereld van de diepte. Krijg je al de neiging om het ruime sop te kiezen? Ga dan aan boord van de Escal’Atlantic. Bezichtig de hutten, de machinekamers, de stuurhut …
De wieg van de zeereuzen
Op de Chantiers de l’Atlantique zijn honderden boten gebouwd. Legendarische passagiersschepen als de Normandie en de France zijn hier gebouwd. Tijdens een boeiend bezoek zie je hoe enorm groot deze haven is. Tijdens een begeleide bustoer van ongeveer één uur kun je de bouw van een schip volgen, vanaf het afsnijden van de staalplaten tot aan de afwerking in het bewapeningsdok.
Na het staal naar het strand
Heb je na het zien van al dit industriële erfgoed zin om even uit te waaien? Saint-Nazaire heeft 20 stranden, waarvan veel gelegen zijn langs het pad van de douaniers. Komt een van die stranden je bekend voor? Logisch, want Tati heeft in Saint-Marc zijn film Les Vacances de M. Hulot opgenomen.