Concarneau_Port-et-ville-close_Noe-C.jpg
©Noé C. photography

Concarneau

Veilig... in de haven!

Het is niet makkelijk om weerstand te bieden aan dit juweeltje van een vestingstad, gelegen in het hart van Concarneau, in een van de mooiste baaien van Bretagne. Eenmaal ontsnapt aan de straatjes en aan de gangen langs de borstwering zul je bij de vissershaven en op de stranden de andere charmes van Concarneau ontdekken.

Ontdekken Concarneau

Concarneau is een Ville d’Art et d’Histoire, een stad met (kunst)historische waarde. De zee voegt er nog verschillende extra’s aan toe, allemaal de moeite waard. Het verleden van de vesting aan zee is goed te herkennen aan de dikke 14e-eeuwse vestingwerken. Het is een levendige haven, daar is geen twijfel over mogelijk: meer dan 200 vissersschepen hebben hier hun thuishaven en zorgen voor drukte langs de kaden en op de visafslag. De fijne zandstranden en de jachthaven zijn de plekken waar strandleven en watersport zich afspelen. Voor een mooie wandeling volg je de boulevard tot aan Les Sables Blancs. Wil je het nog exotischer? In Concarneau kun je de boot nemen naar de legendarische Glénan-Archipel.

Concarneau – de Ville Close

De stad bestaat uit twee delen: de moderne stad op het vasteland en het middeleeuwse Concarneau Ville Close. Dit is een ommuurde stad, gelegen op een lang eiland in het hart van de haven. De oude stad fungeerde lange tijd als een centrum van scheepsbouw. De Ville Close is nu vooral een geliefd oord onder toeristen en is één van de meest bezochte plekken van Bretagne. ‘s Zomers kun je je bezoek het beste in de ochtend plannen. In de Ville Close wordt tastbare historie afgewisseld door diverse winkeltjes en restaurantjes. De Ville Close is via een brug met de nieuwe stad verbonden, waar je wordt verwelkomd door de klokkentoren en zonnewijzer. De verkeersader, de Rue Vauban, wordt omringd door mooie huizen met uithangborden in de stijl van de stad. Aan weerszijden van de verkeersader glippen geplaveide straatjes weg naar de vissershaven. Breng je een bezoek aan de Ville Close, dan mag je het Musée de la Pêche beslist niet missen. Hier ontdek je de talrijke manieren om vis te vangen, van garnalen tot walvissen. Sla bij je bezoek ook de mooie fontein van de Place Saint-Guénolé niet over. Een tip? Sluit je bezoek aan de historische stad af met een Fruits De Mer schotel in één van de lokale restaurantjes

Wist Je Dit?

Hoe kan feesten worden gecombineerd met solidariteit?

Om de vissen te lokken werden vroeger blauwe netten gebruikt. Sinds 1905 wordt het feest “Les filets bleus” (de blauwe netten) georganiseerd,  oorspronkelijk bedoeld als teken van solidariteit tegenover de vissers toen de sardinebanken verdwenen. Tegenwoordig trekt dit traditionele jaarlijkse feest in augustus veel festivalgangers.

Een goede vangst

Het belang van het havenverleden van Concarneau wordt geïllustreerd door de 200 vissersboten, die zijn aangemeerd bij de kades, en door de drukke visafslag. Ben je vroeg uit de veren, dan kun je deze prikkelende visafslag, die om 6.30 u begint, meemaken. Tegenover de vestingmuren rusten de trawlers overdag uit. Een welverdiende pauze tussen het vissen op volle zee of langs de kust door. Al slenterend over de kade zie je misschien hoe de vissen na 22.00 u worden gelost. In deze haven, de belangrijkste tonijnhaven van Europa en de 3e haven van Frankrijk voor verse vis, kom je vast en zeker kleurrijke figuren tegen. Een aantal conservenfabrieken zetten het werk van de vissers met hun smakelijke expertise voort.

Wat je echt niet mag missen

  • De Ville Close (vesting): 15e-eeuwse militaire architectuur, oude woonhuizen (vakwerk, fraaie puntgevels…)
  • De haven met bijbehorende infrastructuur
  • De oude kweekvijvers en het laboratorium voor mariene biologie
  • Het Château de Kériolet: gebouwd in de 15e en 19e eeuw (neogotiek)
  • Religieuze bouwkunst
  • Musée de la Pêche (visserijmuseum)
  • Het Maison du Patrimoine
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten