Locronan behoort tot de zeer besloten clubs van “petites cités de caractères” (karakteristieke stadjes) en “mooiste dorpen van Frankrijk”. Je begrijpt snel waarom als je wandelend door het stadje de schitterende huizen ziet, die stralend rond het centrale plein met zijn oude waterputten staan.
Klik, doe inspiratie op en start…
Ontvang de nieuwsbrief over Bretagne!
Ontdekken Locronan
De Kelten hebben deze plek gekozen voor een « nemeton », een gewijd parcours met 12 haltes die de maanden van het jaar symboliseren. In de 11e eeuw heeft de heilige Ronan de omgeving gekerstend en de stad laten bouwen. De stad die voortaan Locronan heette, won vanaf de 14e eeuw aan rijkdom en schoonheid dankzij het weven van zeildoek. De handel met alle grote vloten zorgde voor het opbouwen van fortuin en harmonieuze granieten huizen.
Het geluk zit in de keien
In de zomer geeft het zachte licht van de ochtend de oude stenen van het stadje een gouden gloed. Elegante huizen met gebeeldhouwde ramen omringen het plein. De Eglise Saint-Ronan en de kapel van de Pénity staan zij aan zij en delen een gemeenschappelijke gevel, zonder zich te vermengen met de waterspuwers. In het middenschip verhalen de preekstoel en de gebrandschilderde ramen van verschillende religieuze gebeurtenissen. De omliggende straten zijn eveneens bezaaid met charmante gebouwen. Om de authenticiteit van het historische centrum te beschermen, blijven de auto’s buiten het centrum en worden de winkels aangegeven met traditionele borden. Onder hen zijn de bakkerijen die de formidabele Kouign-Amman (Bretonse boterkoek) maken.
De grote Troménie
De cultus van de heilige Ronan geeft jaarlijks aanleiding tot een « Troménie », een religieuze processie (een zogenoemd Pardon) die de route van zijn meditaties volgt. De indrukwekkende, kleurrijke Grande Troménie vindt om de 6 jaar plaats, in juli. Vaandels en klederdrachten in blauw en goud lopen in de processie mee over de 12 km van de vroegere nemeton.
Wist Je Dit?
En wat is er nog meer?
De Montagne (sic) van Locronan is wel 289 m hoog. Net genoeg om te genieten van een mooi uitzicht over de baai van Douarnenez en het schiereiland van Crozon. Aan de voet van de berg strekt Sainte-Anne-la-Palud haar duinen uit.
Een echt magisch festival
Magische activiteiten laten ook de schoonheid van de stad zien. Voor verschillende films is gebruik gemaakt van dit unieke decor: « Tess » van Roman Polanski, « Chouans » van Philippe de Broca, « Un long dimanche de fiançailles » van Jean-Pierre Jeunet… Zowel filmmakers als kijkers houden van dit fraaie, onbedorven decor, zonder elektriciteitslijnen, antennes en verkeerslichten.