Port de Saint-Goustan – AurayPort de Saint-Goustan – Auray
©Port de Saint-Goustan – Auray|BERTHIER Emmanuel

Auray – Haven van Saint-Goustan

Een haven met een rijke geschiedenis en een pelgrimsoord

Als je over de brug van de snelweg tussen Vannes en Lorient rijdt, valt je oog op een prachtig oud haventje: Saint-Goustan. Het ligt verscholen aan het begin van een riviermonding. Door de tijden heen is er niets veranderd aan de geplaveide straatjes, de stenen brug, de vakwerkhuizen en de gezellig drukke kaden. Auray is een stad met geschiedenis, maar het is ook een van de belangrijkste pelgrimsoorden van Bretagne.

Ontdekken Auray – Haven van Saint-Goustan

Laat je hoge hakken maar thuis als je Saint-Goustan wilt bekijken. Begin bij de Rampes du Loch, een steile, terrasgewijs aangelegde weg. De weg ligt op de ruïnes van een oud verdedigingsfort en verbindt het centrum van de hoger gelegen stad met het havenkwartier. Vanaf de beschaduwde terrassen heb je een mooi uitzicht over de kaden. Via een 13e-eeuwse brug met 4 bogen kom je op de meest pittoreske oever. Place Saint-Sauveur, met zijn kinderkopjes, is omringd door voorname vakwerkhuizen, waarvan elke verdieping verder uitsteekt boven de straat. Langs steile straatjes met vakwerkhuizen, soms via een paar traptreden, kom je in de wijk erachter. Daar staan deftige huizen uit de 15e en 16e eeuw.

Een tweelingstad

Auray-Saint-Goustan behoort tot het netwerk van steden van (kunst)historisch belang. Het heeft twee oude stadscentra: de oude hoge stad, gebouwd rond de kerk die gewijd is aan Saint-Gildas, en de lage stad die rond de Loch, de riviermonding, ligt. Dankzij zijn strategische positie kon de haven zich in de middeleeuwen verrijken: schippers moesten betalen om de rivier op te mogen varen. In de 16e en 17e eeuw, toen er veel wijn en graan werd verhandeld, was het de op twee na grootste haven in Bretagne. De herinnering aan die tijd klinkt door in de naam van de kade, genoemd naar Benjamin Franklin, die hier in 1776 aanmeerde voor een ontmoeting met koning Lodewijk XVI.

Wist Je Dit?

Wat wordt er gedraaid in Saint-Goustan?

Wat draait er in de bioscoop van Saint-Goustan? Het hoofdkwartier van Georges Cadoudal, eind 18e eeuw de leider van een opstandelingenbeweging, lag in Auray. Logisch dat regisseur Philippe de Broca het oude centrum van de stad koos om er een aantal scènes voor zijn film « Chouans » op te nemen!

In het voetspoor van de pelgrims

In Sainte-Anne-d’Auray, een nabijgelegen dorp, ligt een kerk die het belangrijkste katholieke pelgrimsoord in Bretagne is. De neogotische basiliek zelf is een bezoek waard, maar dat geldt zeker ook voor een wandeling door de kloostergangen, een kijkje bij de wonderbron, bij het oorlogsmonument en de Espace Jean-Paul II, een ruimte buiten de kerk die herinnert aan het bezoek van Paus Johannes Paulus II. Een rondleiding met gids is aan te bevelen als je dit schitterende erfgoed goed wilt begrijpen. Als je Frans beheerst, kun je het spel  « À la recherche des Clés du Temps »  spelen: het is te krijgen bij de VVV.

Wat je echt niet mag missen

  • De kaden, straten en huizen bij de haven van Saint-Goustan (16e – 18e eeuw)
  • Saint-Sauveur, kerk uit de 15e en 19e eeuw
  • Stadhuis (18e eeuw), de Place de la République met fraaie huizen uit de 16e tot 19e eeuw
  • Voormalige gevangenis (18e eeuw)
  • Mausoleum van Georges Cadoudal (19e eeuw)
  • Saint-Gildas (17e-eeuwse kerk) met een gisant van Christus (16e eeuw), de Chapelle du Saint-Esprit (13e – 14e eeuw)
Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten