57a7770-breizh-cafe-gwenael-saliou.jpg
©Gwenael Saliou

Appelcider en appelsap uit Bretagne

Wat zou Bretagne zijn zonder zijn legendarische appel? Er zijn meer dan 600 appelsoorten in deze regio, waaronder zeer oude rassen. De lokale drank is de Bretonse boerencider die hier al sinds mensenheugenis gemaakt wordt. Cider bevat veel antioxidanten, vitaminen en mineralen. De smaak van de drank is friszuur en de kleur kan variëren van lichtblond tot bijna warmrood. Hoe cider gemaakt wordt en welke vaardigheden daaraan te pas komen, kun je van dichtbij bekijken en ontdekken bij de vele bedrijven die cider produceren en in de streekmusea.

bolee-de-cidre-derennes-yannick.jpg
©Yannick Derennes

Hoe wordt cider gemaakt?

De oogst van ciderappels (niet te verwarren met gewone handappels) duurt van september tot de eerste vorst in november. Na de pluk worden de vruchten gesorteerd, gewassen en geplet. De stap daarna is ongetwijfeld de meest bijzondere van het productieproces, het persen. In de pers wordt een soort pakket opgebouwd met afwisselend matten van textiel (vroeger stro) en appelpulp. Door het aandraaien van de pers stroomt het sap in de vaten, waar het gistingsproces kan beginnen. Daarbij wordt de suiker omgezet in alcohol waarbij op natuurlijke wijze bubbels ontstaan. Vervolgens wordt de cider gebotteld en gedurende een aantal maanden in kelders opgeslagen.

Verschillende soorten cider

Een cider wordt beoordeeld aan de hand van drie criteria: de zuurgraad, de tannines en het suikergehalte. Hoe hoger het suikergehalte, hoe lager het alcoholgehalte van de cider. De zoete cider (minder dan 3° alcohol) die gedronken wordt bij crêpes of bij nagerechten is zeer fruitig. De halfdroge cider heeft een alcoholpercentage tussen de 3° en 5°, terwijl de droge cider (meer dan 4°), iets bitterder en sprankelender is. De droge cider wordt meestal geserveerd bij hartige galettes van boekweit. De zogenaamde traditionele cider of boerencider wordt gemaakt door middel van een zeer oud en ambachtelijk productieproces. De cidre bouché (gestopte cider of cider onder de kurk) verwijst naar de verpakking: de cider wordt gebotteld in zogenaamde champagneflessen die gesloten worden met een grote kurk met daar omheen een draadkorfje.

Waar wordt de cider gemaakt?

Hoewel er in heel Bretagne veel boomgaarden zijn en er dus lokaal veel bedrijven zijn die appelsap en cider produceren, behoren plaatsen als Dol-de-Bretagne, de bekkens van Rennes en Vitré, het dal van de Rance en de regio rond de stad Vannes tot de allerbekendste. De Route du Cidre in de streek Cornouaille is een toeristische route door de streek waar de Cornouaille-cider (BOB) is ontstaan. Je kunt er boomgaarden bezoeken, producenten aan het werk zien en hun producten proeven. Op deze route kun je ook twee andere bijzondere dranken ontdekken, namelijk de pommeau de BretagneAOC (gecontroleerde oorsprongsbenaming) en de eau de vie de cidre (brandewijn op basis van cider).

 

Kaart van de ciderproductie in Bretagne

Uitzonderlijke cider uit Bretagne

De knowhow van de ciderproducenten is van groot belang, vanaf de keuze van de appelsoort tot en met de verschillende stadia van de productie. Net zoals wijn heeft ook cider zijn zogenaamde crus.

  • De Cidre de Cornouaille (BOB)
    In 1996 was de cider van Cornouaille het eerste product uit Bretagne dat een “beschermde oorsprongsbenaming” (BOB) kreeg. Deze cider is afkomstig uit een regio van 38 gemeenten rond Quimper die voldoet aan criteria zoals zonne-uren, regenval en hoogte, en die het resultaat is van het traditionele vakmanschap van ongeveer 28 producenten. Cornouaille is een 100% zuivere halfdroge cider met een gouden kleur, zeer fijne bubbeltjes en een vleugje bitterheid.
  • De Royal Guillevic, de enige cider met het Franse keurmerk Label Rouge
    In de Cidrerie Nicol, gelegen op de grens van het schiereiland Rhuys en opgericht in 1928, wordt een cider gemaakt die op de kaart van de meest prestigieuze restaurants terug te vinden is. Deze cider, die vanwege zijn subtiele smaak door fijnproevers wordt beschouwd als de “Champagne van Bretagne”, wordt gemaakt van één enkele appelsoort, de Guillevic.
  • De Cuvée Prestige Carpe Diem: de cider van het Elysée
    Sinds 1997 levert de Cidrerie van het Domaine de Kervéguen zijn cider Prestige Carpe Diem aan het Elysee, de ambtswoning van de Franse president. Deze cuvée van late appelsoorten wordt gemaakt op dezelfde manier als strowijnen of late wijnen. Het is een uitzonderlijke biologische cider die op traditionele wijze wordt gemaakt en rijpt in eikenhouten vaten.

Waar kun je cider proeven?

  • De Comptoir Breizh Café in Saint-Malo
    Crêperie en ciderbar le Comptoir Breizh Café in Saint-Malo heeft bijna 60 verschillende cidersoorten uit Bretagne, maar ook ciders uit alle uithoeken van de wereld. Carine, de ciderkeldermeester, helpt je bij het maken van een originele combinatie van gerechten en cidersoorten.
  • De Sistrot in Quimper
    Ciderbistro Le Sistrot is hèt adres in Quimper dat je niet mag missen en waar iedere liefhebber van cider absoluut geweest moet zijn. Er zijn veel crus te ontdekken, waaronder de “ijs- en vuurcider” uit Quebec, waar de eigenaren van de bar een paar jaar hebben gewoond.

Ciderproducenten die je kunt bezoeken

Brest Terres Océanes

Cap Fréhel – Saint-Malo – Baai von Mont Saint-Michel

Roze Granietkust – Baai van Morlaix

Quimper Cornouaille

De Baai van Saint-Brieuc – Paimpol – de Kapen

Zuid-Bretange – Golf van Morbihan

La Fête de la Pomme

Les Mordus de la Pomme is een vereniging die een groot aantal oude appelrassen in de regio Bretagne in kaart heeft gebracht en die nieuwe aanplant van boomgaarden stimuleert. Ieder jaar organiseert de vereniging tijdens het eerste weekend van november het Fête de la Pomme in Quévert.

Wist je dit?

Waarom wordt cider uit kommen gedronken?

Op het platteland van Bretagne bestond in het verleden het servies voornamelijk uit aardewerk. Zo dronk men drankjes als cider maar ook andere dranken uit deze beroemde kommetjes, die men in de volksmond ook wel bolées noemt.

Alcoholmisbruik is gevaarlijk voor de gezondheid. Drink met mate.

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten