crtb-ad5408-natalia-lisovskaya-fotolia.jpg
©Un plat de moules|Natalia Lisovskaya - Fotolia.com

Bouchot-mosselen

Mosselen met frites eten terwijl je geniet van het uitzicht op de zee: in Bretagne is dat het toppunt van zomers genieten! Dit vakantiegerecht bij uitstek valt bij iedereen in de smaak. Ook bij kinderen, omdat ze het met hun handen mogen eten. Terug naar je kindertijd, gezellig samen eten in een zomerse vakantiesfeer.

Alles over bouchotmosselen

Mosselen herkennen

Je herkent deze kleine schelpdieren aan hun blauwzwarte schelp en hun geeloranje vlees. Mosselen zijn caloriearm en rijk aan jodium, en vormen een ideale manier om voldoende eiwit, calcium en ijzer binnen te krijgen. Er bestaan verschillende soorten: mosselen die op palen gekweekt worden (moules de bouchot), wilde mosselen (moules sauvages), mosselen uit hangcultuur, aan touwen in netten (cordes), bodemcultuur (de pêche), of uit volle zee (pleine mer). Bretagne is beroemd vanwege zijn bouchot-mosselen, met hun onbetwiste kwaliteit en een ongeëvenaarde smaak.

Waar worden ze gekweekt?

Bouchot-mosselen worden in Bretagne voornamelijk gekweekt in het Bretonse deel van de Baai van Mont Saint-Michel, de Baai van Saint-Brieuc, de rede van Brest en rond Pénestin, in de monding van de Vilaine.

 

Wanneer kun je mosselen eten?

Het mosselseizoen duurt van juli tot januari. Op het gebied van mosselkweek is Bretagne nummer twee in Frankrijk, na Normandië.

Hoe worden ze gekweekt?

Oesterkwekers oogsten het mosselzaad op natuurlijke wijze, met biologisch afbreekbaar touw van natuurlijke vezels. Deze touwen worden vervolgens rond houten palen gewikkeld, de zogenoemde bouchots. Zo bevinden de mosselen zich buiten het bereik van krabben en andere roofdieren. Elke paal kan tot circa 80 kilo mosselen produceren. De schelp van de bouchot-mossel moet minimaal 12 mm dik zijn en niet langer dan 8 cm. Bouchot-mosselen bevatten geen zand of parasieten.

Hoe bereid je mosselen?

Marinière, op de plancha, gevuld, koud, gemarineerd in een escabèche, voor iedereen is er wel een smakelijke manier om dit echte zomerproduct te eten. Reken voor een hoofdgerecht ongeveer 500 g per persoon. Koop je ze bij een kraam, let er dan op of de schelpen goed gesloten zijn en of ze reageren op een lichte vingerdruk. Schoonmaken is nodig om de baarden, de harige slierten waarmee de mossel zich vasthecht, en de kleine schelpdiertjes die op de schelp groeien, te verwijderen. Je kunt ze ook schoongemaakt kopen; in Frankrijk spreekt men dan van PAC (prêts à cuire). Wil je “moules marinière” maken, dan zet je ze in een pan op een hoog vuur, met een uitje, peterselie en witte wijn. In ongeveer 5 minuten tijd zijn alle mosselen open en kun je ze eten, met je vingers of met behulp van een schelp!

 

 Hoe bewaar je ze?

Verse mosselen kun je 48 uur in de koelkast bewaren. Mosselen die al bereid zijn, kun je een dag later eten als tapas.

Tip

Wil je zeker weten dat de mosselen vers zijn, leg ze dan 10 minuten in koud water. De mosselen die boven komen drijven, kun je niet eten.

Op bezoek bij mosselkwekers

 

Bouchot-mosselen uit de Baai van Mont Saint-Michel

Sinds 2011 is dit de enige soort die een AOP (Beschermde Oorsprongsbenaming) voor visserijproducten heeft gekregen. Circa 40 mosselkwekers zijn actief in een strook van 248 km lengte in de Baai van Mont Saint-Michel. Hun mosselen zijn herkenbaar aan het logo AOP en hun etiket.

Waar vind je AOP-mosselen uit de Baai van Mont Saint-Michel?

Rondleidingen en proeverijen

  • In het Maison de la Baie kun je een kijkje nemen bij de plaatsen waar bouchot-mosselen gekweekt worden. Aan boord van de “mytili-mobile” krijg je een goede indruk van alles wat er komt kijken bij de teelt van de “Moules de Bouchot de la Baie du Mont Saint-Michel AOP” en het werk van de mosselkwekers. Maison de la Baie.
  • De Moule Morisseau® is al meer dan 20 jaar een echte must als het gaat om mosselen uit de Baai van Mont Saint-Michel. Deze mossel komt op tafel in beste restaurants en bij de “Meilleurs Ouvriers de France”.
  • Dégustation Tonneau in Le Vivier-sur-Mer is de ideale plek om bouchot AOP-mosselen uit de Baai van Mont Saint-Michel en oesters uit Cancale te eten, met uitzicht op de baai. 

Bouchot-mosselen uit Pénestin

La Pénestin“, de mossel uit Pénestin, heeft een Label Rouge, garantie voor het traditionele vakmanschap van de kwekers. Deze bouchot-mossel uit Zuid-Bretagne komt van een dertigtal kwekers rond de monding van de Vilaine. Dat Pénestin een “Site Remarquable du Goût” (plek van bijzonder gastronomisch belang) is, dankt het aan deze mossel en aan het genootschap van kwekers, de Confrérie des Bouchoteurs.

Rondleidingen en proeverijen:

  • In de oude vuurtoren bij de haven van Tréhiguier is het “Maison de la mytiliculture” ondergebracht, het informatiecentrum voor mosselcultuur. Je komt er alles te weten over de mosselkweek in de monding van de Vilaine.
  • Breizh coquillages“, een schelpdierproducent, organiseert rondleidingen op het bedrijf en ook proeverijen.

Bouchot-mosselen van de rede van Brest

In Plougastel-Daoulas is Nicolas Le Moal gevestigd, die sinds 2006 de “moules de bouchot de l’Iroise®” kweekt, op meer dan 20.000 palen langs de rede van Brest. De mosselen worden verhandeld door Keraliou. De mosselen staan bekend om hun smaak en hun formaat; ze zijn te koop van augustus tot december. 

Bouchot-mosselen uit de Baai van Saint- Brieuc

Een twintigtal mosselkwekers beheert bijna 200.000 mosselpalen in de Baai van Saint-Brieuc, bij het schiereiland Hillion.

Rondleidingen en proeverijen:

  • Op het schiereiland Hillion kun je een rondleiding krijgen bij Jean-Marie Hurtaud. Hij laat zijn mosselkwekerij zien en geeft toelichting bij de verschillende stadia in de kweek van de mossel, van de paal tot het bord. Chef-kok Gilles Jamme van La Cascade in Hillion bereidt voor elke rondleiding een proeverij voor, waarbij de smaak van de mossel centraal staat.
  • Vanaf de Cale de Jospinet (Planguenoual) kun je door Le Panier Iodé, een mosselkwekerij, ingewijd worden in de geheimen van de Baai van Saint-Brieuc. Er is een winkel en een proeflokaal waar je ter plekke mosselen, maar ook andere schelp- en schaaldieren kunt proeven. 
  • In Bon Abri, een mosselkweekgebied op het schiereiland Hillion, biedt La Cabane de Mytilus in het zomerseizoen elke dag ’s middags en ’s avonds een proeverij van “moules frites” met mosselen die vers uit de Baai van Saint-Brieuc komen.

Goede adressen waar je mosselen kunt eten

Le Petit Bouchot in Fréhel is een restaurant-bistro waar gewerkt wordt met lokale en verse producten. Zodra het mosselseizoen begonnen is, voeren mosselen hier de boventoon! Het beetje extra? Mosselen met roquefort eten op een zonnig terras vlak bij Cap Fréhel! 

Café de l’Ouest in Saint-Malo, ingericht als een echt zeemanscafé, ligt midden in de vesting. De obers dragen een prachtig uniform (met verplichte rode bretels) en wat op tafel komt is altijd vers en van uitstekende kwaliteit. Het beetje extra? Subtiele attenties, zoals de vispaté die geserveerd wordt als je een plekje gevonden hebt, de zonnehoeden die je mag lenen als je uit de zon wilt blijven. Kwaliteitsproducten die met zorg gekozen zijn (halfgezouten boter van Bordier bijvoorbeeld). 

Dit is het enige restaurant aan de Boulevard de la Mer in Saint-Cast-le-Guildo, vlak bij het strand. La Marinière wil alleen seizoensproducten afkomstig van lokale producenten gebruiken. 

Au P’tit Bouchot in Pénestin biedt een kaart met vis en schaal- en schelpdieren. Je kunt er de lokale mosselen eten, afkomstig uit de haven van Tréhiguier.

• Dit mag je niet missen in Brest, Le Tour du Monde, het restaurant van Olivier de Kersauzon. Je kunt er Iroise-mosselen® eten in een ontspannen sfeer, op het panoramaterras aan de jachthaven.

Evenementen rond de mossel

  • Fête des moules – Cancale – begin augustus
  • La Fête de la Moule – Pénestin – begin augustus
  • Folies en baie, het feest rond de bouchot-mossel uit de Baai van Saint-Brieuc – Hillion, begin augustus
  • Les Mouclades d’Automne – Pénestin – oktober

Wist je dit?

Comment sont nées les moules de bouchot ?

Hoe zijn de “moules de bouchot” eigenlijk ontstaan?

Deze manier van kweken hebben we te danken aan de Ier Patrick Walton. In 1235 ontdekte hij dat mosselen zich spontaan vestigden op palen die in zee stonden. De palen werden verbonden door een vlechtwerk, waardoor een soort afscheiding ontstond die hij “bout” en “choat” noemde. Zo zou de uitvinding in het Frans de naam “bouchot” gekregen hebben.

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten