huitrescredit-o-marie-ldd.jpg
©Olivier Marie

Oesters

Zowel de noord- als de zuidkust van Bretagne lenen zich bijzonder goed voor de oesterteelt, met oesters die bekendstaan om hun uitzonderlijke kwaliteit. De fines of de creuses, de speciale of de platte, ze hebben allemaal die kenmerkende en krachtige zilte smaak. De oester is een natuurproduct dat rijk is aan belangrijke voedingsstoffen, het is een gezonde en zeer complete bron van waardevolle elementen voor ons lichaam.

crtb-ad8141-cantelli-tommaso-unsplash-1.jpg
©Tommaso Cantelli - Unsplash

Waar worden oesters gekweekt?

Bretagne kent twaalf grands crus, die verspreid langs de hele Bretonse kust gekweekt worden: Cancale, Paimpol, Tréguier, Morlaix-Penzé, Rade de Brest, les Abers, Aven Belon, Etel, Quiberon, Golfe du Morbihan, Penerf, le Croisic, en niet te vergeten de wilde oesters van Rhuys. Men onderscheidt de creuses, wild of gekweekt, en de platte oesters, met hun enigszins nootachtige smaak.

Sinds november 2019 is de Cancale-oester door de UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

Wanneer kun je oesters eten?

Wel of geen oesters die melken, dat is een kwestie van smaak. Alleen eten als de “r” in de maand zit? Dat behoeft een kleine uitleg: van mei tot augustus, als de oesters zich voortplanten, produceren ze een melkachtige stof die niets afdoet aan de smaak of aan de voedingswaarde. Om dit natuurlijke verschijnsel te omzeilen en het hele jaar door niet-melkende oesters te kunnen leveren, kweken sommige oesterkwekers onvruchtbare, triploïde oesters. Conclusie: in Bretagne kun je het hele jaar door oesters eten!

Adressen om te onthouden

  • Een speciale vermelding gaat naar Tifenn en Jean-Noël Yvon’s Huîtres de l’Istrec: oesters geboren en gekweekt op zee in de Ria d’Etel, met respect voor het milieu en het seizoensritme van het product.
  • L’Atelier de l’huître in Cancale is dé plek voor liefhebbers: creuses, platte en Pieds de cheval worden hier geserveerd met een glas droge witte wijn.
  • Alban en Ralph, bij de Pointe de Penvins in Penvins, zijn twee broers met een passie voor food culture: op hun drukbezochte terras aan zee serveren ze hun oesters.
  • Ostreika neemt je mee langs de oesterkwekerijen in de Baai van Cancale; na afloop weet je alles wat je moet weten over oesters. De rondleiding met gids eindigt met een proeverij, waarbij de liefhebber zelfs oesters kan eten van de barbecue.

Waar kun je ze direct bij de oesterkweker eten?

  • In Saint Philibert, op het schiereiland Rhuys kun je een plekje zoeken op het terras van La Perle de Quéhan, met uitzicht op de baai met dezelfde naam. Je kunt er oesters eten (platte en creuses), bereid door Jeff Quintin.
  • Je moet wel vallen voor het schitterende uitzicht vanaf de oesterbar van Maison Legris, op het strand van Castel Ac’h, in het Pays des Abers. In een moderne ruimte kun je kiezen uit vele soorten oesters en andere zeevruchten, die vers van de visser of kweker komen.
  • Helemaal aan het einde van de haven van Cancale, onder de vuurtoren van La Houle, kun je bij de verschillende kwekers oesters kopen die regelrecht uit de kwekerij komen en die je ter plekke kunt proeven. Een unieke plek in Frankrijk, het hele jaar open.

 

Lees ook Waar kun je rechtstreeks bij de producent zeevruchten eten?

Hoe maak je ze klaar?

Je kunt ze rauw serveren, op smaak gebracht met een beetje citroensap, met een snuf peper of met een saus van sjalotjes en wijnazijn. Op die manier komt de smaak volledig tot zijn recht. Controleer altijd voor je hem opeet, of de oester nog levend is. Daarvoor prik je hem met de punt van een mes of een vork. Als hij zich vervolgens terugtrekt, weet je dat hij levend is. Wat eet je erbij? Goed brood met licht gezouten boter. Je kunt oesters ook warm eten, gebakken, gestoomd of van een houtskoolvuurtje. Het beste is om ze niet langer dan 5 minuten te verhitten.

Waar koop je oesters?

Op alle markten in Bretagne bieden oesterkwekers een culinaire ontdekkingstocht aan! Van Cancale en de Abers tot Rhuys. Leef je uit en proef de verschillende oesters: je zult merken dat er flinke smaakverschillen zijn! Als je van stevige, vlezige oesters houdt, kies dan oesters in de maten 0 tot 2: hoe kleiner het cijfer, hoe groter de oester: de nummers gaan tot 5 voor de creuses en tot 6 voor de platte.

Wil je graag een mandje oesters meenemen naar huis? Geen probleem: je kunt ze maximaal 8 dagen bewaren in een koele ruimte (met een temperatuur tussen 5 en 15°C) of liggend onderin de koelkast, met de bolle kant onder.

Wist je dit?

Het feest van de oester, la Fête de l'huître

Elk jaar wordt in september in Paimpol een groot feest gevierd waarin de oester centraal staat: het overzetten in manden, het losmaken van de jonge oesters, demonstraties van materieel, wedstrijden in het keren van de vlotten of het openen van oesterschelpen… Een evenement in het departement Côtes d’Armor dat je echt moet meemaken!

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten