le-sillon-de-talbert-5.jpg
©C. Le Brun & O. Garrigue

Zes ideeën om verantwoord naar en door de Bretonse natuurlijke bezienswaardigheden te reizen

Heide, stranden, moeras. Kanalen, bossen … We zijn dol op de natuurlijke omgeving van Bretagne. Magische plekken vol leven, prachtig – maar ook heel kwetsbaar. Om zo lang mogelijk van deze schoonheid te genieten, zullen we ze moeten beschermen. Hoe dan? Door de impact van je aanwezigheid zoveel mogelijk te beperken. Het goede nieuws: dat is helemaal niet moeilijk! Het bewijs in zes eenvoudige handelingen.

1. Pas op bij vertrek

Natuurgebied of Grand Site de France, reservaat, Natura 2000-zone: elk gebied heeft zijn eigen regelgeving. Informeer dus goed voordat je een bezoek brengt aan deze beschermde gebieden. Op de websites ervan vind je ongelooflijk veel informatie – onder andere over wat je er niet mag doen. Zo zul je nog meer genieten als je er eenmaal bent. Voorbeeld: wildkamperen in de Monts d’Arrée? Daar hoef je niet eens aan te denken. Stel je voor, zonder ons zou je al dat materiaal voor niets hebben meegesleept …


2. Reis buiten het hoogseizoen

Iets dat je niet mag missen … mag je niet missen. Dus dat sla je absoluut niet over. Maar het ontdekken buiten het hoogseizoen – met alle kleuren, stiltes, uitzichten alleen voor jou … Dat is dubbel genieten! Niet verder vertellen: op de Pointe du Raz of de ongerepte kust van Quiberon wandelen in september, dat is één worden met de natuur, een gevoel van eeuwigheid. Buiten het seizoen, in het halfseizoen, zet je ontdekking in het teken van rust als dat mogelijk is – je zult er des te meer van genieten.

3. Vergeet je auto

Een auto? Waarom dan? Die staat toch prima in de garage: het openbaar vervoer (trein, bus, boot, autodelen) brengt je overal. Op de app van het BreizhGo-netwerk vind je alle mogelijke vervoermiddelen naar de opmerkelijke natuurlijke bezienswaardigheden in Bretagne. En dat is echt een goed idee, want de parkeerplaatsen zijn ook vaak vol … En wildparkeren is verwoestend. Een variant: zet je beenspieren aan het werk op de wandelpaden of de fietspaden en voies vertes in de regio. Langzaam reizen is een nog veel betere manier om je goed te laten doordringen van de schoonheid van deze natuur!

4. Maak jezelf onzichtbaar

Je weet het vast al lang: het enige spoor dat je moet achterlaten, zijn je voetafdrukken. Dus speel indiaantje en maak jezelf onzichtbaar … en pluk of raap ook niets. Zand, kiezels, drijfhout zijn nog mooier en nuttiger als je ze laat liggen. De biodiversiteit bedankt je! Sla het plukken over, houd je hond aangelijnd, blijf op de aangegeven paden, ver van voortplantings- en nestelzones: dat is allemaal heel eenvoudig en verantwoord, om te genieten zonder te storen! De Latijnse oorsprong van het woord respecteren betekent: achterom kijken … dus open je ogen!


5. Bescherm

Bewonder het ballet van de watervogels. Adem de kokosgeur van het riet in, loop over de kleurrijke heide … Natuurlijk zijn wij daar ook dol op. Daarom laten we dit alles lekker rustig zijn eigen leven leiden. Geen bivak, kampvuur, weggegooide peuken – voor je het weet heb je brand. Drones? Die blijven gewoon op de grond (of nog beter: in de kast). Kauwgom, uitwerpselen, graffiti: het aantasten van natuurlijke of historische sites, die al duizenden jaren bestaan, is een overtreding.


6. Inpakken!

Het beste afval? Dat is het afval dat we niet produceren – maar we produceren allemaal wel een beetje natuurlijk. Dus rapen we alles op, ook etensresten (die niet altijd goed in het dieet van de lokale fauna passen). En we gooien alles weg in de juiste afvalbak op de site – of als we weer in onze accommodatie zijn. Beperkt het aantal verpakkingen, denk aan herbruikbare drinkflessen, hermetische dozen voor een picknick ‘zonder zwerfafval’. Dat is pas trendy!

Ook interessant

Officiële website van Toerisme Bretagne
Sluiten